Totalt antall sidevisninger

torsdag 17. september 2015

Suksesskaka med sista rips skörden för i år



 En klassiker som suksesskaka får man aldrig nok av


Du behöver:
500g malte mandler
500 g melis
10 eggeviter
Fyll:
10 eggeplommer
2 dl kremfløte
250 g socker
300 g smör(rumstemperet, ta gärna ut dagen före)
2,5 ts vaniljsocker
Pynt: Chokolade eller bär

Pisk äggvitorna till ett fast skumm och blanda in melis och mandlarna. Fördela massan i två formar som är lika stora och kledd med bakpapper och grädda i ugnen på 180 grader i 25 minuter.
Rör sammen fløte, eggulan, socker i en kjele och värm upp försiktigt. Omröres hela tiden med en balongvisp och tas snabbt av plattan när den blivit tjock(låt inte koka) detta går ganska fort. Inte hela värden om det kommer en lite bubbla men inte storm koka. Ställ den i kylen och låt svalna till rumstemperatur.
Smöret skall oxå hållas rumstemperert, för att smidigt röra in smöret i äggulekrämen, samt vaniljsockret. Men inte smält smöret, bara ha det ut i rumstemperatur över natten.
Låt krämen bli lite stiv, sätt den i kylen ca 10-15 minuter före du breder den på kakan.
Lägg 1/3 av fyllen på den ena mandelbottnen som du vänt upp och ner så den "torra" sidan kommer ner mot serveringsfatet och lägger som sagt 1/3 av krämen på den "fuktiga" sidan. (bottnarna brukar alltid bli lite kladdiga under, så snur du dem lätt upp och ner om du använder bakpapper i formarna. Lägg den sista mandelbotnen över och ta på den sista äggkrämen på toppen, men inte runt kanterna. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar